Lezing en borrel december
Over dit evenement
- Categorie
- Inhoudelijk
- Organisator
- Bestuur 2023 - 2024
- Datum en tijd
- 7 dec. 2023 17:15 - 23:00
Is het een vrouw onder de Embryowet toegestaan om na het overlijden van haar man nog van hem zwanger te worden door het gebruik van een voor zijn overlijden ingevroren door hem bevrucht embryo? Deze vraag stond recentelijk centraal in een rechtszaak die door deze mevrouw was aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. In eerste instantie had deze mevrouw namelijk door de kliniek te horen gekregen dat de embryowet deze postume reproductie verbood, nu de expliciete schriftelijke toestemming van de man daarvoor ontbrak. Dat deze schriftelijke toestemming noodzakelijk was voor het postuum gebruik van een ingevroren embryo, was door de kliniek echter niet aangegeven toen de man nog leefde. De vrouw stapte naar de rechter en de rechtbank stelde haar in het gelijk.
Op 7 december 2023 zullen wij over deze zaak, de bredere implicaties daarvan en de geest en de letter van gezondheidsrechtelijke regelgeving zoals de Embryowet in gesprek gaan met Corrette Ploem en Evert Wytema, die bij de zaak betrokken waren. Corrette Ploem was betrokken als deskundige. Zij is hoogleraar Recht, zorgtechnologie en geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkt daarnaast sinds 1994 als gezondheidsjurist bij het Amsterdam UMC. Evert Wytema was bij de zaak betrokken als de advocaat van de vrouw. Hij is advocaat en partner bij Van Wassenaer Wytema Letselschade-advocaten en Mediation.
De lezing vindt plaats op donderdag 7 december 2023 van 17.15 tot 18.15 aan het Janskerkhof 2-3, zaal 013. Na de lezing vindt de gebruikelijke borrel bij Ubica plaats. Hopelijk tot dan!
~ Matchis ~
Wist je dat je als stamceldonor een leven kunt redden? Jaarlijks krijgen enkele duizenden mensen in Nederland de diagnose van leukemie of een andere ernstige bloedziekte. Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen dankzij de gezonde stamcellen van een donor. Nog steeds is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans op een donor binnen de familie van de patiënt is slechts 30%. Als er geen familiedonor is, gaat Matchis op zoek naar een niet-verwante donor. Wil jij weten hoe je een leven kunt redden? Kom dan naar de lezing van donderdag 7 december, en kom meer te weten over stamceldonatie en hoe jij je kunt registreren.